U23: Kilencven válogatottsággal volt jobb az Újpest

Tizennégy pontos vereséget szenvedett a DEAC U23-as csapata az Újpest MT ellenében az NBI/B zöld csoportjának 8. fordulójában. Jesper Gustavsson és Léránt Gábor együttese a fiaskó ellenére végig partiban volt a tabella negyedik helyét elfoglaló lila-fehérekkel szemben.

Neuwirth Bence ziccere nyitotta a találkozót, kosarára a 90-szeres magyar válogatott Horváth Ákos felelt triplával. A vendégek rutinos játékosa 39 évesen is elképesztően érzi a gyűrűt, fiataljaink nem is igazán találtak játékára ellenszert. Debreceni oldalon Pollák Balázs és Balázsi Soma kezdett aktívan, miközben a csapatok fej-fej mellett haladtak. Horváth harmadik hármasára Kiss Kolos válaszolt, 19-19-nél döntetlent mutatott az eredményjelző. A negyed vége a vendégeknek sikerült jobban, hat pontos újpesti vezetéssel vonultak pihenőre a felek. (23-29)

Balázsi 2+1-es akcióját, majd Tóth Gergő büntetőjét követően kiegyenlített a DEAC, (29-29) de hamar magukra találtak a fővárosiak, ezt egy 9-2-es futással jelezték is ifjoncaink felé. (31-38) Jesper Gustavsson időkérése jótékony hatással volt a hajdúságiakra, Neuwirth Bence hárompontosa után már csak eggyel voltak lemaradva a liláktól. (40-41) A félidő végén még a vezetést is átvehették volna Ságodiék, de az utolsó dobás kimaradt, így a IV. kerületi alakulat várhatta kedvezőbb helyzetből a folytatást. (47-49)

Sajnos a fordulás után is az Újpest diktálta a tempót, Horváth Ákos továbbra is tarthatatlannak bizonyult, Csaba György kosara után pedig kétszámjegyűre duzzadt a vendégelőny. (53-63) A harmadik játékrészt 21-12 arányban nyerték Surmann Gábor tanítványai, így a mieink tizenegy pontos hátrányba kerültek a záró felvonásra. (59-70)

Az utolsó tíz percet ígéretesen kezdték a cívisvárosiak, Balázsi gyönyörű passzából Tóth Gergő zsákolt szépet, ezzel látótávolságon belülre hozva egyesületét. (66-73) Mestere ekkor visszacserélte Horváth Ákost, aki zsinórban 4 egységet tett be a közösbe, ezzel ismét szusszanásnyi fórhoz juttatva övéit. (66-77) A végjátékban érvényesítették nagyobb tapasztalatukat a vendégek, akik végül 91-77-re meg is nyerték az összecsapást, melynek 40. minutumában a játékvezetők -vitatható körülmények között- Balázsi Somát és Jesper Gustavssont is kiállították.

DEAC U23 – Újpest MT 77- 91 (23-29, 24-20, 12-21, 18-21)

DEAC: Pollák 16/3, Kiss 3/3, Neuwirth 16/6, Balázsi 18/6, Tóth G. 7.
Csere: Ságodi 9/3, Czermann 4, Udemezue 4, Asszú -, Batbataar -.
Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző: Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Az első negyedben nem voltunk jelen fejben, sok pontot engedélyeztünk ellenfelünknek, ez pedig visszaütött a mérkőzés során. Ettől függetlenül az utolsó percekben lehetett volna sanszunk fordítani, de azok a dobások amik ehhez kellettek volna nem estek be.