Látványos játékkal hoztuk a kötelezőt

Tizenhat pontos győzelmet aratott a DEAC férfi kosárlabdacsapata a Naturtex-SZTE Szedeák ellen a kosárlabda NB1 20. fordulójában. Kovács Adrián együttese ezzel a sikerrel a negyedik helyre lépett elő a tabellán.

A közel egy hónapos bajnoki szünet kitűnő formában érte utol a DEAC-ot, akik három mérkőzés óta nem találtak legyőzőre, ráadásul olyan nagyágyúk skalpjait sikerült behúzniuk, mint a Szolnok, a Paks, vagy éppen a Pécs. A Szeged az utolsó előtti helyről várta az összecsapást, ettől függetlenül nem lehetett lebecsülni a Tisza-partiakat, akik legutóbb szintén győztesen hagyták el a játékteret – a Kaposvár kárára. A két együttes őszi randevúja is nyögvenyelősre sikerült, akkor Moody duplájával túlórában kerekedtek felül a hajdúságiak. A debreceni pakliban azonban novemberhez képest akadt még egy aduász, hiszen Andjelko Mandics két és fél évig irányította vezetőedzőként a Szedeákot, mielőtt a Debreceni Egyetem szolgálatába szegődött.

A kezdő ötös a szokásoshoz képest kissé átalakult, Sztrahinja Milosevics először kapott bizalmat Kovács Adriántól, és Damarcus Harrison is bekerült. A meccshiány egy pillanatig sem érződött Stefan Moody-n, aki egy látványos zsákolással megadta az alaphangot. Drenovac és Tóth Ádám is gyorsan feliratkoztak a pontszerzők közé, míg a túloldalon Asbury ragadta magához a marsallbotot. 8-6-os állásnál a vendégek kerültek előnybe, de vezetésük tiszavirág-életűnek bizonyult Bognár és Harrison hármasainak köszönhetően. (16-8) A negyed végén Moody és Polyák vezérletével valóságos kosáresőt rendeztek a hazaiak, így kétszámjegyűre hízott a különbség. (27-17)

A második játékrészt is a DEAC kezdte jobban, Somogyi saroktriplája után Tóth Ádám szaggatta meg a szegedi gyűrűt, tizenötre növelve a differenciát. (34-19) Szrecsko Szekulovics időkérése felrázta a vendégeket, akik egy 9-0-s futással adtak életjelet. (34-28) A debreceni publikumot Stefan Moody ritkán látható megoldásokkal tartotta tűzben, a félidő végére pedig Milosevics is ráérzett, így visszaállt a közte tíz.

A fordulás után folytatták a közönségszórakoztató játékot a fehér-feketék, Drenovac és Milosevics is beneveztek a házi „zsákolóbajnokságra”, míg a Tisza-partiaknál Scott és Asbury jóformán csak egymásra számíthattak. Azért így is be tudtak még egyszer jönni tíz alá (62-54), de Polyák kosara átlendítette a holtponton a cívisvárosiakat.

A záró felvonásra kinyílt az olló, egy 15-4-es DEAC-futás pedig végleg megpecsételte a Szedeák sorsát. A lefújás előtti percekben örömkosárlabdába torkollott az összecsapás, Drenovac előkészítése után pedig Harrison be is vitte a kegyelemdöfést. Mint utólag kiderült, a tizenhat pontos siker különösen jól jött Tóth Ádámék számára, hiszen a Szolnok meglepő vereségének köszönhetően így a negyedik helyre lépett elő a Kovács-csapat.

DEAC – Naturtex-SZTE Szedeák 94-78 (27-17, 19-19, 25-22, 23-20)

Bajnokság, 20. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Győrffy P., Ádám J., Balog Gy. (Balogh L.)

DEAC: Moody 19/12, Harrison 12/12, Milosevics 10/6, Drenovac 15, Tóth Á. 16.
Csere: Polyák 6/6, Omenaka -, Somogyi 3/3, Gáspár -, Manigat 5/3, Bognár 8/3.
Vezetőedző: Kovács Adrián

Szedeák: Curry 11/6, Kerpel-Fronius B. 5/3, Scott 24/6, Krapic 13/9, Asbury 18.
Csere: Kerpel-Fronius G. -, Vágvölgyi 3/3, Mayer 1, Balogh S. -, Polányi 3/3, Olasz -.
Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics

Kovács Adrián: – Fontos volt, hogy a hosszú kihagyás után győzelemmel térjünk vissza a pályára. Voltak hibáink, sok támadólepattanót engedélyeztünk az ellenfelünknek, amikből könnyű kosarakat szereztek. Legfontosabb, hogy megvan a siker, de a kisebb részleteken az elkövetkezendő napokban csiszolnunk kell.

Szrecsko Szekulovics: – Papírforma eredmény született. A hazaiak extrán dobtak, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Többféle védekezést is kipróbáltunk, de egyik sem vezetett eredményre. Más célokért küzd a két csapat, folytatnunk kell a munkát.