Rólunk

A kosárlabda Debrecenben már hosszú idő óta a legkedveltebb sportágak közé tartozik, régre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. A DEAC 2011-ben vált az első számú kosárlabdacsapattá a városban, akkor még mindössze két felnőtt csapat indult a harmadosztályban, a fejlődés azóta is töretlen. A kezdetektől rendkívüli növekedésen esett át a klub, 2017. óta már a legfelsőbb osztályban küzd a sikerekért, a fiatal tehetségeknek játéklehetőséget biztosító U23-as együttes pedig az NBI/B-ben szerepel. 

A kosárlabdázásra a legmagasabb szinten kívül is rengeteg lehetőséget nyújt a szakosztály, az NBII-ben és a megyei bajnokságban is számtalan csapat indul. Az utánpótlás mindig is a keleti-régió egyik legnagyobb bázisa volt, a mögöttünk álló évtizedekben rendszeresen volt debreceni csapat az országos döntőkben, amit csak nagyon kevés egyesület mondhat el magáról. 2020-ban újabb mérföldkőhöz érkezett az utánpótlás, hiszen a DEAC Kosárlabda Akadémia egyike lett a három kiemelt nemzeti fiú kosárlabda akadémiának.

Az eredmények sem kerülték el a szakosztályt, a 2015-ös Hepp-Kupa győzelem után 2017-ben a B-csoport megnyerésével sikerült kivívni a feljutást. A legjobbak között is megállta a helyét a Debreceni Egyetem együttese, hiszen a stabil bentmaradás kiharcolása után, története második első osztályú évében bronzérmet ünnepelhetett a Magyar Kupában. Bár a félbeszakadt 2019-20-as idényben nagyon közel állt egy kiugró eredmény eléréséhez a DEAC, a legnagyobb siker talán, hogy a már-már ikonikussá váló Oláh Gábor utcai Sportcsarnok rendszeresen megtelik a hazai bajnokikon.